Οι κύριοι λόγοι αποκλεισμού είναι:

 

  • Οικονομικοί λόγοι και ανεργία: Η ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η φτώχεια θέτουν μεγάλο αριθμό παιδιών σε κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ως αποτέλεσμα των οικονομικών και οικονομικών δυσχερειών, τα παιδιά υποχρεώνονται να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και διακόπτουν την συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, οι οικογένειες στην προσπάθειά τους να λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας, συχνά μεταναστεύουν και τα παιδιά αλλάζουν σχολεία, χάνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για εκπαίδευση.

 

  • Κοινωνικοί λόγοι: Πρόκειται για την έλλειψη γονικού ενδιαφέροντος, τις συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις στην οικογένεια, την αρνητική επίδραση από το οικογενειακό περιβάλλον, τον λειτουργικό αναλφαβητισμό ή το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων, τη βία στο σπίτι κ.α.


  • Εκπαιδευτικοί λόγοι: Οι εκπαιδευτικοί λόγοι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όπως οι δυσκολίες κατανόησης του εκπαιδευτικού περιεχομένου και οι αδυναμίες της διδακτικής μεθοδολογία. Σχετίζονται επίσης με τις προσεγγίσεις αξιολόγησης, τα προσόντα των εκπαιδευτικών, την αντίσταση των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία, την έλλειψη κινήτρων και την κακή ποιότητα των εγχειριδίων. Ο μεγάλος αριθμός απουσιών, η έλλειψη πειθαρχίας, η βία στο σχολείο, τα χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα αποτελούν επίσης εκπαιδευτικούς παράγοντες.

 

  • Εθνο-πολιτιστικοί λόγοι: Η εθνο-πολιτιστική ποικιλία στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα της Ε.Ε. εκδηλώνεται μέσα από εθνοτικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και γλωσσικές διαστάσεις, οι οποίες όταν προκαλούν πίεση σε ευάλωτες εθνοτικές κοινότητες μπορούν να καταλήξουν σε έλλειψη κινήτρου όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων για την συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 


Last modified: Thursday, 5 July 2018, 4:48 PM