Υπάρχουν πολλές πρακτικές ιδέες για το πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη στην τάξη.

Ορισμένες από αυτές αφορούν στην οργάνωση συμβουλευτικών συνεδρίων (homeroom). Για παράδειγμα, σε τάξεις με μαθητές που έχουν αναπηρία ή που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μια προσέγγιση είναι να δίνεται έμφαση στα δυνατά τους σημεία. Από την αρχή της χρονιάς, ο καθένας από αυτούς έχει 2-3 "φίλους" (buddies). Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι μαθητές συμπεριλαμβάνονται στην κύρια (mainstream) ομάδα μαθητών, θεωρούνται μέρος της και υποστηρίζονται σε κοινωνικο-συναισθηματικό και σχολικό επίπεδο. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε ευρύτερο πλαίσιο, έξω από την τάξη, ακόμα και στο λεωφορείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι "φίλοι" (buddies) μπορούν να εναλάσσονται, εξασφαλίζοντας έτσι ότι κανένας μαθητής δεν είναι ποτέ απομονωμένος.

Άλλες ιδέες είναι οι εξής:

  • Αύξηση της συμμετοχής σε μαθήματα επιλογής (π.χ. χορωδία)
  • Ομάδες συζητήσεων σχετικά με την πολιτισμική και εθνοτική ποικιλομορφία
  • Προγράμματα ανάγνωσης (π.χ. μαθητές από ευάλωτες ομάδες διαβάζουν στους συμμαθητές τους ή μαθητές από μεγαλύτερες τάξεις διαβάζουν σε μαθητές με αναπηρία από μικρότερες τάξεις κ.λπ.)
  • Προγράμματα καθοδήγησης (mentoring), όπου μαθητές Λυκείου καθοδηγούν μαθητές Γυμνασίου
  • Σχεδιασμός έργων (projects) για την παροχή υπηρεσιών και εκπαίδευσης με την συνεργασία όλων των μαθητών
  • Συστήματα αναγνώρισης που να περιλαμβάνουν μαθητές από ευάλωτες ομάδες. Επανεξέταση του τρόπου που αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα των μαθητών που σχετίζονται με την συμπεριφορά τους ως πολίτες, την θετικότητα του χαρακτήρα τους και την ανθεκτικότητα στην πίεση.
  • Δημιουργία ευκαιριών για ομιλίες στην τάξη ή σε εκδηλώσεις.

Επιπλέον πηγές μπορούν να βρεθούν στην Edutopia: www.edutopia.org

Last modified: Thursday, 5 July 2018, 4:48 PM