1. Brainstorming

Η διαδραστική ανταλλαγή ιδεών πραγματοποιείται σε ομάδες, με στόχο την πρόκληση δημιουργικών σκέψεων και ιδεών. 

Οι τύποι διαδραστικού brainstorming είναι οι εξής:

  • Δομημένο και αδόμητο
  • Αντίστροφης ή αρνητικής σκέψης
  • Ονομαστικές (nominal) σχέσεις ομάδας
  • Ηλεκτρονικό (chat, forums, email κ.λπ.)
  • Χαρτογράφηση ιδεών
  • Ομαδική διέλευση
  • Ατομικό

 2. Σκεφτείτε, βρείτε ένα ζευγάρι, μοιραστείτε

Σκεφτείτε ένα πρόβλημα ή μια ερώτηση και, στη συνέχεια, ζητήστε από τους μαθητές σας να χωριστούν σε ζευγάρια. Δώστε σε κάθε ζευγάρι αρκετό χρόνο ώστε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και δώστε την ευκαιρία σε κάθε μαθητή να εκφράσει το συμπέρασμα αυτό με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ο ένας μαθητής να παρουσιάσει μια ιδέα και ο άλλος να αξιολογήσει αυτό που μαθαίνει. Δοκιμάστε διάφορες εκδοχές της διαδικασίας. Έτσι οι μαθητές σας θα συμμετέχουν, θα επικοινωνούν και θα συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες.

3. Buzz

Οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ομάδες που εστιάζουν σε ένα θέμα. Κάθε μαθητής συνεισφέρει στην ομάδα με τις σκέψεις και τις ιδέες του. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Όλοι θα μάθουν από τις παρεμβάσεις και τις εμπειρίες των άλλων. 

4. Διαδικασία συμβάντων (Incident process)

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει έναν τύπο μελέτης περιπτώσεων (case studies). Ο στόχος είναι να μάθει κανείς να λύνει πραγματικά προβλήματα που αφορούν πραγματικούς ανθρώπους και να  προετοιμάσει τους μαθητές για τη ζωή πέρα ​​από την σχολική τάξη. Δώστε στις ομάδες των μαθητών λεπτομέρειες σχετικά με πραγματικά περιστατικά και στη συνέχεια ζητήστε τους να αναπτύξουν λειτουργικές λύσεις. 

5. Q&A (Questions & Answers: Ερωτήσεις & Απαντήσεις)

Κατά την εισαγωγή ενός θέματος αλλά πριν από την έναρξη της διδασκαλίας, ζητήστε από τους μαθητές σας να καταγράψουν, σε κάρτες 3×5, πιθανές ερωτήσεις που έχουν σχετικά με το θέμα. Αφού συλλέξετε τις κάρτες, ανακατέψτε τις, διαβάστε τις και απαντήστε στις ερωτήσεις των μαθητών.

Περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.fctl.ucf.edu/TeachingAndLearningResources/CourseDesign/Assessment/content/101_Tips.pdf

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο Concordia Blog, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://education.cu-portland.edu/blog/


Last modified: Thursday, 5 July 2018, 4:51 PM