Στην ενότητα για τις ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ θα διερευνήσουμε περαιτέρω τις συνέπειες των στερεοτύπων και της προκατάληψης που οδηγούν σε διακρίσεις, τι σημαίνει αυτό στην πράξη, πώς να το αμφισβητήσετε και γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία. Θα επικεντρωθούμε στις ίσες ευκαιρίες και στην κοινωνική ένταξη και θα ολοκληρώσουμε με συστάσεις για το πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χειριστούν αυτά τα θέματα στη σχολική αίθουσα. Το Κεφάλαιο 1 θα δώσει έμφαση στις διακρίσεις. Το Κεφάλαιο 2 θα επικεντρωθεί στις ίσες ευκαιρίες και στο Κεφάλαιο 3 θα συζητήσουμε για την κοινωνική ένταξη.

Σε αυτήν την ενότητα θα μάθω για…

1.    τις διακρίσεις: τα είδη τους και τις συνέπειές τους και της σημασία της εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις.

2.    τις ίσες ευκαιρίες, θετικά  μέτρα για την επίτευξη της ισότητας στο σχολικό περιβάλλον

3.    την κοινωνική ένταξη και συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες μέσα στη σχολική αίθουσα

Εισαγωγή στο θέμα:

Θέματα για τις διακρίσεις, τις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική ένταξη, δεν αποτελούν μακρινά ζητήματα των «άλλων» ή για περιθωριοποιημένες ομάδες, αλλά κοινά κοινωνικά προβλήματα. Αφορούν τον καθένα από εμάς. Οι διακρίσεις δε «συμβαίνουν» μόνο σε μέλη μειονοτήτων, Ρομά, ανθρώπους με αναπηρίες, εγκύους, πρόσφυγες, μπορούν να συμβούν στον καθένα. Επίσης, ο καθένας από εμάς είναι ικανός να κάνει διακρίσεις εις βάρος άλλων ανθρώπων και το κάνει συχνά. Η πρόληψη των διακρίσεων και ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες και κοινωνική ένταξη είναι γι αυτό το λόγο ευθύνη όχι μόνο των κρατών μας και των δημοσίων αρχών. Ο καθένας έχει μια σημαντική ευθύνη για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και τον αγώνα για έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, που εκπαιδεύουν τους νέους μας στις πραγματικότητες του σήμερα σχετικά με τις ευκαιρίες του αύριο. Επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που εκτιμά τα ταλέντα και τις δεξιότητες όλων των μελών της.


Last modified: Sunday, 23 December 2018, 1:19 AM