Μια τελευταία προσέγγιση είναι η EDULARP ή Εκπαιδευτική LARP (Live Action Role Play), η οποία τοποθετεί τους μαθητές στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεναρίου.

Είναι σαν το θέατρο να συναντά την τάξη. Ενώ το παιχνίδι ρόλων υπάρχει από την αυγή της ανθρωπότητας, σχετικά πρόσφατα οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο ισχυρό εργαλείο μάθησης μπορεί να είναι.

Στο EDULARP υπάρχουν ιστορίες, ήρωες, κοστούμια και σκηνικά. Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε φανταστικές περιπέτειες τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, γουέστερν κ.α. Ωστόσο, το LARP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να προσομοιώσει δίκες, κυβερνητικές κινήσεις, ιστορικές συζητήσεις, καταστροφές, εμπορικές συναλλαγές, διαπραγματεύσεις, για την εκπαίδευση στελεχών, νέων επιχειρηματιών κ.α. Με το EDULARP οι μαθητές αφήνουν τις καρέκλες τους και αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, μαθαίνοντας έτσι μέσα από την δράση σε κοινωνικό πλαίσιο.

Με το EDULARP μπορείτε να:

 

·      Δώσετε την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες σχετικά με διάφορα αντικείμενα, αντί να διαβάζουν μόνο θεωρητικά

·      Ενισχύσετε τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων

·      Κάνετε τη μαθησιακή εμπειρία ευχάριστη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να συγκρατήσουν οι μαθητές την αποκτηθείσα γνώση

·      Παροτρύνετε τους μαθητές να επιλέξουν οι ίδιοι τους ρόλους τους και να τους βιώσουν χωρίς τον φόβο της προσωπικής αποτυχίας, αφού αυτές οι δράσεις δεν βαθμολογούνται όπως τα μαθήματα

Το κύριο εργαλείο στο EDULARP είναι το παιχνίδι ρόλων. Οι μαθητές μπορούν να υποκριθούν έναν ήρωα (από την ιστορία ή από την σύγχρονη εποχή) και να μάθουν, μπαίνοντας στην θέση του. Προσεγγίζοντας τον ήρωα με πιο πρακτικό τρόπο, αποκτούν μια πλήρη εμπειρία μάθησης που πηγαίνει πέρα ​​από την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την ακρόαση μιας διάλεξης.

Επιπλέον, το EDULARP είναι μια προσέγγιση χαμηλής τεχνολογίας. Πολλά σχολεία δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και τεχνολογία. Τα παιχνίδια ρόλων απαιτούν μόνο φαντασία, τον σχεδιασμό του παιχνιδιού και κάποια θεατρικά αντικείμενα (τα οποία μπορεί να ακόμα και να τα δημιουργήσουν οι ίδιοι οι μαθητές, ώστε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την δημιουργικότητα τους).

Με το EDULARP, ο δάσκαλος μπορεί να έχει ευελιξία ως προς τον βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξει, ανάλογα με τον μαθητή που έχει απέναντί του. Επίσης, τα παιχνίδια ρόλων εμπλέκουν τους μαθητές σε μία διαδικασία όπου όχι μόνο μαθαίνουν αλλά διδάσκουν και τους άλλους μαθητές ή ακόμα και τον εκπαιδευτικό. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από μία δυναμική διαδικασία κοινωνικοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Last modified: Saturday, 4 August 2018, 9:36 AM